Međunarodni aerodrom Sarajevo implementirao sistem adijabatskog hlađenja rashladnih mašina u cilju uštede električne energije u ljetnom periodu

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo je pušten u rad sistem adijabatskog pothlađivanja rashladnih mašina koje se koriste za klimatizaciju Terminala B u ljetnom periodu. Cilj implementacije ovog sistema je ušteda električne energije.

Sistem adijabatskog hlađenja funkcioniše tako što se voda pod visokim pritiskom raspršuje oko uređaja u vidu vodene magle i na taj način smanjuje temperature zraka oko rashladnih uređaja do 12 °C. Ova metoda je energetski efikasna jer omogućava uređajima da rade u optimalnim uslovima i sa smanjenim opterećenjem, što direktno smanjuje potrošnju električne energije.

Benefiti implementacije sistema adijabatskog hlađenja:

  • Ušteda energije: Smanjenje potrošnje električne energije do 30%
  • Produženi životni vijek opreme: Smanjenjem opterećenja rashladnih mašina, produžava se njihov radni vijek.
  • Ekološki prihvatljivo rješenje: Manja potrošnja električne energije znači i smanjenje emisije ugljen-dioksida, što pozitivno utiče na životnu sredinu.
  • Finansijske uštede: Dugoročno, smanjena potrošnja električne energije i produžen životni vijek opreme rezultiraju značajnim smanjenjem operativnih troškova.

Ovaj korak je dio strategije Aerodroma Sarajevo za povećanje energetske efikasnosti i održivosti, čime se Međunarodni aerodrom Sarajevo  svrstava među one aerodrome koji primenjuju inovativna rješenja za uštedu energije te očuvanje i zaštitu životne sredine.